Utrzymać dobry humor dietą

Obfituje ona w witaminy pełniące rolę przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na układ nerwowy. Zawiera też żelazo i witaminy z grupy B, których niedobory powodują zmęczenie, zły nastrój oraz problemy z koncentracją.

Czas stosowania: 2 dni w tygodniu
Śniadanie
  • Pieczywo pełnoziarniste, dżem niskosłodzony, jogurt naturalny, herbata, woda mineralna lub sok owocowy, kawa z mlekiem albo musli z mlekiem i banan.
II śniadanie
  • Banan lub sok wyciśnięty z grejpfruta.
Obiad
  • Halibut w ziołach, kasza gryczana i szparagi. Filet z halibuta polej łyżeczką oliwy z oliwek i posyp ulubionymi ziołami. Zapiekaj w folii 15-20 min.
    lub
  • Makaron z sosem pesto. 1 porcja: 2 szklanki liści bazylii, ząbek czosnku, łyżka parmezanu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka sosu francuskiego. Zmiksuj bazylię, czosnek i parmezan, wlej oliwę i sos. Ugotuj pół szklanki makaronu, polej przygotowanym sosem.
  • Do picia herbata lub woda mineralna.
Podwieczorek
  • Sok marchwiowo-brzoskwiniowy, garść migdałów lub pełnoziarniste ciasteczko albo herbatnik.
Kolacja
  • Sałatka z tuńczyka. Pół puszki tuńczyka, jajko, kukurydza z puszki, kiszony ogórek, majonez. Składniki wymieszaj. Popijaj niegazowaną wodą.
    lub
  • Sałatka brokułowa. Ugotuj na parze brokuły. Wymieszaj z posiekanymi ząbkami czosnku, rozdrobnionymi płatkami migdałowymi, serem pleśniowym, jogurtem naturalnym. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Kromka chleba razowego z pomidorem.
mgr inż. Monika Kamińska,
diabetolog, specjalista żywienia

Prześlij komentarz